ingridochmarcusiaustralien.blogg.se

Perthect

Whale sharks

Publicerad 2014-05-09 17:01:40 i Allmänt,

Som utlovat kommer här ett eget inlägg tillägnat dagen i Exmouth då vi simmade med valhajar. Vi är båda överens om att de utan tvekan har varit höjdpunkten hittills på våran Australienvistelse, så det är inte mer än rätt att det får lite exra utrymme. Det var några inte speciellt bra bilder från detta i det förra inlägget som vi själv tagit. Nu har vi fått bilderna som företaget som vi åkte med tog, så vi tänkte dela med oss av dom så ser man lite bättre hur det såg ut. Finns även en film från dagen, kan alla intresserade få se sen! 
 
 
Dagen började med att vi blev upplockade på morgonen på campingen där vi bodde för att sedan åka ut till båten. På båten var det dags för genomgång av hur man skulle bete sig runt valhajarna. 
 
Sen följde en rätt lång båtresa där vi stod och kollade på alla sköldpaddor och annat som simmade förbi. Bland annat såg vi en runt två meter lång tigerhaj simma förbi, efter den synen blev man rätt osugen på att hoppa i vattnet. Tanken på tigerhajen försvann dock så fort vi fick stifta bekantskap med betydlig större fiskar. 
 
Samtidigt som vi åkte båt var ett flygplan uppe och spanade efter valhajar. När de fått syn på en åker båten dit och spanar. Medans sitter man som här på bilden och väntar. 
 
När en valhaj har siktats är det snabba ryck ner till aktern på båten och vara redo att hoppa i. Sen när tiden är inne låter en tuta och alla hoppar ner i vattnet. Med i vattner följer en "spotter" (grön tröja på bilden) som i vattnet pekar på vart man ska kolla och som ser till att ingen kommer för nära valhajen (nåja dom försöker i alla fall). 
 
Sen ligger man i vattnet och spanar dit spottern pekar, och helt plötsligt dyker den upp. Trots att man vet att den kommer vara väldigt stor är det lite av en chock första gången man ser den. Den är verkligen stor! 
 
Efter att den simmat förbi är det sedan bara att simma efter och försöka hänga med så länge man kan. 
 
Marcus och valhaj. 
 
Ingrid och valhaj. 
 
Sen när den har försvunnit ur synfältet är det bara simma tillbaka till båten. Nästa gång en valhaj siktas upprepas samma procedur igen. Totalt simmade vi med fyra olika valhajar och runt 10 simturer totalt. 
 
Efter valhajarna åkte vi lite mer båt. Japp de var precis så härligt som det ser ut. 
 
Sen avslutade vi dagen med lite snorkling. 
 
Där bland annat den här filuren fanns att beskåda. En revhaj, 
 
Efter snorklingen var det tyvärr dags att åka tillbaka, väl i hamn avslutade vi dagen med en gruppbild. 
 
Vi tar och avslutar inlägget med några bilder till på valhajarna, bara för att dom är så häftiga! Här har den öppen mun, då gäller det att passa sig, där inne vill man inte hamna. 
 
De valhajar som vi stötte på var ungefär 7 meter långa. Det kanske inte låter så fruktansvärt stort men kan säga att det känns som en mindre U-båt som kommer mot en. 
 
Och en sista bild på världens största fisk. 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Eva

Publicerad 2014-05-10 10:46:42

Häftigt!!!

Postat av: Micaela

Publicerad 2014-05-12 22:49:38

Hu,jag får svimningskänslor av bara tanken..

Postat av: Thomas & Anki

Publicerad 2014-05-12 23:05:20

Vilken fantastisk upplevelse ni varit med om. Verkligen maffiga fiskar. Skulle nog darrat om vi varit så nära. Här hemma är det också valtider. Men inte fullt så spännande. Närmast ska vi spana på EU-valen. Vi behöver nog en spotter för att spana åt rätt håll. Vet inte vilken färg den valen kommer att vara, men inte prickig i alla fall.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela