ingridochmarcusiaustralien.blogg.se

Perthect

Exmouth och Karijini

Publicerad 2014-04-29 17:33:10 i Allmänt,

Hej på er bloggläsare!
 
Nu har vi åter landat i Perth, sörjt någon dag att lovet är slut och ska nu försöka sammanfatta våran resa genom västra australien. Vi har kört extremt mycket bil, över 400 mil. Vi blev något överraskade av vägarna som vi trodde skulle vara riktigt dåliga, men visade sig vara rätt bra. Problemet med att köra bil i Australien är alltså inte vägarna, utan snarare det som finns bredvid och allt för ofta på vägarna. Ja vi menar alltså djur. Att köra efter mörkrets inbrott är i princip uteslutet på grund av dessa. Kängrur är verkligen enormt korkade, de står och väntar vid vägkanten till bilen precis ska passera, då hoppas de ut mitt framfamför bilen i vad som närmast liknar ett självmordsförsök. Kängurer är dock en sak, de är vilda djur och inte mycket att göra åt. Vad värre är alla får och kor. Det finns nämligen inga hagar alls, utan de strövar fritt som de vill, gärna på vägarna. Mängden döda djur som ligger längst vägkanten är närmast absurd. Trots detta har vi faktiskt lyckats undvika att krocka med något djur, men det var väldigt nära några gånger. 
 
Nu började detta inlägg i en negativ ton, så det är väl på sin plats att påpeka att vi haft en fantastisk resa. Vi gjorde två stora stopp på vägen, först i Exmouth där vi snorklade och simmade med valhajar och sedan vidare till Karijini, en nationalpark där vi sysslade mer med bushwalkande och kollade på häftig natur. 
 
Noggrann inspektion av hyrbilen innan vi drog iväg.
 
Väl ute på vägarna såg det ut såhär, mil efter mil. 
 
Ibland fick man som sagt sällskap på vägen,i det här fallet av en emu.
 
Andra gånger var djuren bredvid vägen, då fick vi tvärbromsa och hoppa ur bilen för att hälsa på våra nya bekantskaper. 
 
Det här ser väldigt mycket ut som en växt, men är faktiskt ett djur. Ser lite ut som en igelkott som gått och fått håret blonderat. Vi har dock ingen aning om vad det är för djur, men det kanske någon annan kan upplysa oss om?
 
Till slut kom vi i alla fall fram till Exmouth, här frukost. 
 
Sen vad det dags för stranden, just här vid Turquoise bay. I bakgrunden kan ni ana vartifrån den fått sitt namn. Framröstad som Australiens näst finaste strand, vi är beredda att hålla med. 
 
Sen ner i vattnet och utforska!
 
Snorklingen var otroligt häftig, men tyvärr väldigt svår att fånga på bild. Såhär kunde det se ut i alla fall. 
 
Vi fick även nöjet att se en stingrocka. Någonstans här mitt under snorkligen hände samtidigt något hemskt. Bilnycklarna till hyrbilen hade vi i en vattentät behållare som Marcus hade i fickan på sina badbyxor. När det var dags att gå till bilen gjordes upptäcken att bilnycklarna inte längre var där de skulle. Efter ett febrilt letande drogs till slut slutsatsen att nycklarna hade glidit ut i havet och förmodligen var halvvägs till afrika vid det här laget. Ångesten var brutal. Var resan slut nu? I ett sista desperat försök att hitta nycklarna gick vi längs stranden och spanade. Och så, på en stolpe ser vi dem helt plötsligt hänga. Någon god samarit måste ha hittat nycklarna i vattnet och hängt upp de på stolpen. Lyckan var total och fullständig, ett mirakel hade skett! Vi vill här rikta vår eviga tacksamhet till den människa som hittade våra nycklar, må du leva lyckligt för evigt. 
 
Efter snorklingen var det dags att invänta solnedgången på stranden. 
 
Den visade sig bli rätt tjusig. 
 
En annan dag i Exmouth valde vi att åka båt genom Yardie Creek, det ni ser bakom Ingrid här ovan. 
 
Det var en trevlig åktur, om än helvetiskt varm. 
 
Stärkande lunch i vildmarken. 
 
Sen kollade vi in en ravin som var i närheten av Exmouth. 
 
Sen blev det mer solnedgångsbildern. Har ungefär 1 miljon bilder på australiensiska solnedgångar vid det här laget. 
 
Sen var så dagen kommen, dagen då vi skulle simma med valhajar. Det var bland det häftigaste vi någonsin gjort, man inser inte hur stora de faktiskt är innan de simmar rakt mot än. Valhajsturen får nog bli ett eget inlägg senare när vi lyckats lägga beslag på bättre bilder och eventuellt någon film, så tills vidare får ni hålla till godo med denna halvkassa bild. 
 
När vi hade sett valhajarna tog vi vårt pick och pack och drog till Karijini. Här nedanför kan ni se lite exempel av vad vi såg där. 
 
Simmning genom en av ravinerna. 
 
Fortescue falls kan man ana i bakgrunden här. 
 
Det här är en orm vi stötte på, enligt våra australiensiska vänner tydligen väldigt giftig. Vi valde att inte testa om de hade rätt. 
 
Fern pool är det Ingrid svalkar sig i här. 
 
Fladdermöss i massor hängde i träden. 
 
Circular pool, den kanske mest fotogeniska platsen i Karijini. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter Karijini bar det av hemmåt igen och våra tio dagar på resande fot tog slut. Vi har sett mycket, väldigt mycket. Vi har över tusen bilder från resan så det ni sett här ovan är endast ett litet urval. Men lite måste vi ju spara till ett bildspel när vi kommer hem. 
 
Imorgon är det Valborg, hoppas ni har en bra sådan där hemma, det kommer vi ha!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela